tiistai 2. heinäkuuta 2013

Ensimmäiset kolme päivää


Vihdoinkin sain yhdistettyä synnytyksessä häthätää kirjoitetut muistiinpanot ja tämän hetkiset ”työnimet”. Kaikki pennut ovat mustia tai riistoja, joten tällä hetkellä niiden erottaminen toisistaan vaatii tarkkuutta. Se kumpia, mustia vai riistoja, kukin pentu on, selviää vähitellen pennun ja turkin kasvaessa.

Kaikki alkoi perjantai-iltana, jolloin Meiran lämmöksi mitattiin 36,87 °C. Lämmön lasku alle 37 °C merkitsee, että synnytyksen pitäisi alkaa seuraavan 24 tunnin sisällä. Yö nukuttiin ”koiranunta”, mutta vasta aamulla Meira rupesi hieman petailemaan. Aamupissatuksella Meira oli hyvin vaisu, eikä ollut yhtään innostunut lähtemään kauemmas kotoa.

Varsinainen synnytys alkoi vähän viiden jälkeen pentuvesien menolla. Seuraava vaihe koetteli jo kätilöiden hermoja, mutta onneksi Meira oli koko ajan hyvin rauhallinen. Supistuksia tuli sarjoissa ja ne voimistuivat hiljalleen, mutta ensimmäinen pentu syntyi vasta vähän seitsemän jälkeen eli ponnistusvaihe kesti melkein tasan tarkkaan kaksi tuntia.

Ensimmäisenä klo 19.05 syntyi musta tyttö, jolla on kannukset molemmissa takajaloissa.

Kannustyttö, 2 pv
Toinen pentu tuli aivan välittömästi ensimmäisen vanavedessä. Toisena syntyi uros, joka syntyessään oli pentueen pienin. Tämän Pikku Kakkosen erottaa tällä hetkellä muista uroksista kapeasta pystyviivasta rinnassa.

Pikku Kakkonen, 2 pv
Ensimmäisten kahden pennun jälkeen Meiran piti vartin huilitauon ja sillä aikaa alkoi tutustua tulokkaisiin.

Seuraavat kaksi syntyivät taas aivan perätysten. Kolmantena maailmaan saapui poika, jonka erottaa veljistään rinnan vaakaviirun perusteella. 

Vaakaviiru, 2 pv
Neljäntenä syntyi ensimmäistä pentua hyvin paljon muistuttava tyttö, mutta helppona erona siskojen väljillä on onneksi se, että tältä neljänneltä puuttuvat kannukset. 

Kannukseton, 2 pv
Seuraava tauko venyi puoleen tuntiin, mutta sitten taas vitonen ja kutonen syntyivät aivan peräjälkeen. Viidentenä syntyi tyttö, jolla on vaaleat merkit poskissa ja erityistuntomerkkinä ainakin toistaiseksi kirsun vaalea viiru. Se jää nähtäväksi pigmentoituuko kirsu myöhemmin mustaksi. 

Viirukirsu, 2 pv
Kuudentena syntyi poika, jonka erottaa veljistään rinnan valkean laikun perusteella.

Laikkurinta, 2 pv
Tässä vaiheessa alettiin pohdiskella, että pitääköhän ultratulos paikkaansa. Ultrassa oli näkynyt 5 tai 6 pentua, mutta supistukset näyttivät vielä jatkuvan. Klo 20.30 syntyi viimeinen pentu. Tämä seitsemäs olikin koko pentueen suurin. Muista nartuista tämän tytön erottavat laajat vaaleat merkit poskissa.

Laajamerkkinen, 2 pv

Koko pentue on ulkonäöltään hyvin tasainen. Viirukirsu-tyttö ja laajamerkkinen tyttö poikkeavat hitusen muista, jotka ovat vielä hyvin tasaisen tummia rinnan erilaisia valkeita merkkejä ja vaaleampia jalkoja ja valkoisia tassunkärkiä lukuun ottamatta. Pennut olivat syntymäpainoltaan 200-273 g, melko pieniä, mutta toisaalta varsin tasaisen pieniä ja pontevia. Kaikkien pentujen paino on lähtenyt hyvin nousuun ja painohaarukka on tällä hetkellä 264-323 g. Kaikki ovat erittäin liikkuvaisia. Ihan hämmästyttää kuinka nopeasti noin avuttoman näköiset otukset voivat sukellella toistensa yli ja kohti nisiä.

Tänään esimerkiksi kannustyttö osoitti olevansa oikea pieni puskutraktori. Se lähti etsimään nisää, mutta vähän väärään suuntaan. Eipä tuo haitannut. Päättäväisesti ja hirmuisen narinan saattelemana se mönki vauhdilla Meiran selän ja pentulaatikon seinän välistä ahdasta kujaa myöden Meiran ympäri, takajalan ali ja sitten jokaisen nisällä olevan sisaruksen alitse etummaiselle vapaalle tissille.

Meira on huolehtinut vauvoistaan esimerkillisesti. Ensimmäisenä päivänä ongelmia tuotti lähinnä se, ettei Meira olisi halunnut lähteä pentulaatikosta edes pissalle. Nyt se jo onneksi luottaa siihen, ettei kukaan ryövää pentuja pissakäynnin ja ruokailun aikana.

Tässä vielä sekalainen kokoelma kuvia eliseltä eli pennut kahden päivän ikäisiä:






 

 Loppuun tuore kuva tältä päivältä:







1 kommentti: